Гречка про її корисні властивості і трохи історії

Гречана крупа, або ядриця – крупа з зерен гречки посівної. Являє собою цільне зерно, позбавлене оболонки. Гречка була окультурена в Північній Індії близько 5 тисяч років тому. Пізніше вона проникла в Китай, Японію і Корею, потім в Центральну Азію і на Близький Схід. На Русь же вона потрапила або через волзьких булгар, або через Візантію (вважається, що звідси і назва – грецька крупа). Тут ця невибаглива культура з чудовими харчовими якостями прижилася як не можна краще. Саме кашу з недроблених гречаних зерен українські та російські селяни мали на увазі під словом “каша”. З гречаного борошна пекли млинці, додавали в супи. І зараз “гречка” – один з головних наших національних продуктів. Розберемося ж, в чому унікальність даного продукту, в чому його відмінності від інших злакових, і які корисні властивості гречки для організму людини.

Гречка
Джерело: hnb.com.ua

Зміст вуглеводів щодо інших злакових в гречці мало, а ті, що є, відносяться до так званих «повільних». Засвоюються вони поступово, через що ситість від страв з гречки триває довше. А за вмістом білка вона взагалі випереджає всі злакові, поступаючись в цьому лише бобовим. Ще варто звернути увагу не тільки на кількісний вміст білка, але і на його якісні характеристики. Вміст незамінних амінокислот лізину і метіоніну в гречці набагато вище, ніж у інших злаків. Крім того, засвоюваність її білка достатня висока і досягає 78%. Гречка містить багато заліза і ряд мікроелементів, а також вітаміни групи B, вітаміни E.. У насінні гречки було виявлено речовину хіроінозітол, котра знижує рівень цукру в крові. Також при регулярному вживанні гречка може знижувати рівень холестерину.

Щоб корисні властивості гречки довше зберігалися, її треба вміти правильно готувати. Не потрібно замочувати крупу у воді при приготуванні гречаної каші. Звичайно, при цьому вона вийде більш м’якою і ніжною, але корисних речовин там буде менше. У каструлю з гречкою не варто наливати занадто багато води – досить залити її на рівень самої крупи або трохи більше – зайва вода википить, і її не треба буде зливати.


Залишити відповідь