Залежність від солодкого. Як злісти з “цукрової голки”

Залежність від солодкого

Ця тема є однією з найпопулярніших, я б навіть сказала – побитих, як на просторах інтернету, так і в глянцевих журналах, газетах і телепередачах.

На превеликий жаль, міркувати про неї беруться майже всі підряд – від 18-річних любительок фітнесу та власників YouTube-каналів до коучерів по психології, ангажованих зірок, які рекламують диво-таблетки або чаї, і багатьох-багатьох інших.

Небезпека полягає в тому, що переважна більшість подібних «порад», суджень і прикладів з особистого досвіду є як мінімум банально шкідливими для здоров’я, оскільки не ґрунтуються на наукових фактах, підтверджених дослідженнями. Ділитися з людьми своїм особистим успіхом в якомусь питанні – це прекрасно, але треба розуміти, що це відповідальність. Що добре для одного – не обов’язково буде добре для інших і тим більше дасть результат. Отже, треба бути на 100% впевненим у своїх словах, досконало знати що відбувається в організмі, враховувати всі можливі нюанси і наслідки таких рекомендацій.

Ось, мабуть, найпоширеніші «поради»:

Треба просто вживати препарати з хромом і / або кальцієм, недолік яких нібито викликає потребу в солодкому, – і вуаля, проблема вирішена! Але тільки питанням про тривалість такого ефекту ніхто не задається. Або хром треба приймати постійно? А передозування? Про це автори порад воліють дипломатично мовчати.

Замініть солодке фруктами, медом. Раціональне зерно в заміні цукру і солодкого фруктами є, але тільки ось коли можна їсти фрукти, які саме і з чим – знову ж автори не уточнюють. Також не пишуть про те, що фрукт, як все солодке, все одно призводить до підвищення рівня цукру в крові, що все одно викликає виділення інсуліну з усіма витікаючими наслідками. Думаю, багатьом буде корисно дізнатися, що «перекус» фруктами призведе лише до того, що через різкий підйом, а потім падіння глюкози в крові через годину-півтори ви відчуєте сильний голод! В результаті або з’їсте більше звичайного, або зірветеся на солодке!

А про мед говорити, як про заміну солодкого, зовсім не доводиться. Корисні якості в цьому продукті, безсумнівно, присутні, але він на 80-82% складається з цукру! Думаю, коментарі зайві.

Також часто можна чути таке виправдання: у мене робота, яка потребує значних розумових зусиль, тому мозку просто необхідно солодке. Я не можу відмовитися від шоколаду! Виробнича необхідність! Воістину, коли ми чогось дуже сильно хочемо, то готові знайти виправдання майже всьому.

Справа в тому, що мозок не може хотіти шоколаду або будь-якого іншого солодкого! Мозок може вимагати глюкозу, яка утворюється з вуглеводів. А ось тут і криється каверза: можна вжити повільний вуглевод (бобові, крупи, злакові та ін.), А можна і швидкий – печиво, шоколад, торт, цукерка. І що ж ми зазвичай вибираємо? Напевно, те, що приємно, швидко і смачно, але точно не гречку.

Залежність від солодкого

Важливо розуміти, що 90% жиру утворюється з швидких вуглеводів. Вони отримали свою назву завдяки високій швидкості, з якою перетворена з них глюкоза потрапляє в кров. Через її надлишки виділяється інсулін і транспортується в жирові відкладення. Якщо говорити прямо: з’їли цукерку – додали собі трохи жиру в талію. Жорстко? Але це правда!

Отже, невже все так жахливо і безперспективно? Зовсім ні! Я готова дати читачам деякі практичні поради, які реально допоможуть перемогти залежність від солодкого:

1. Перш за все, необхідно навести порядок зі своїм харчуванням . Для того, щоб підтримувати рівень глюкози в крові постійним, необхідно приймати їжу 5-6 разів на добу.Інтервал між ними – 3-4 години. Саме при низькому рівні глюкози в крові починається «жебрацтво» організмом солодкого. А при нормальному рівні глюкози шансів зірватися набагато менше.

2. Віддавайте перевагу повільним вуглеводам, які можна їсти до 15:00 . Вживайте багато білка і овочів. Насправді, перелік продуктів з повільними вуглеводами достатньо великий, тому ваші страви завжди будуть смачні і різноманітні.

3. Працюйте зі своєю усвідомленістю . Проблема солодкого в 8 з 10 випадків «в голові». І дуже важливо змінити точку зору на щось смачненьке. Наприклад, шматочок торта з бісквітним кремом. Що ми зазвичай думаємо, дивлячись на нього? «Смачне, солодке, ніжне, моє улюблене – ну як же встояти ?!» Що виходить: морозиво – один цукор, ароматизатори, шалено шкідливі транс-жири – найшкідливіша комбінація для краси і здоров’я тіла! Двохвилинна насолода смаком не виправдовує шкоду для організму, а новий жир точно не прикрасить стегна!

4. Пам’ятайте, «зриви» відбуваються тоді, коли рівень глюкози в крові впав . У цей момент відключається прифронтальна кора головного мозку, яка відповідає за усвідомлені і вольові вчинки. У такому стані людина може фактично не контролювати себе.

Отже, якщо раптом ви пропустили прийом їжі, відчуваєте сильне почуття голоду і дуже-дуже сильно хочете з’їсти щось солодке, рекомендую виконати просту вправу: «трубочка». Вона займає всього лише 2-3 хвилини! Починайте повільно вдихати і повільно видихати ротом повітря через уявну тонку трубочку. Робити це треба без зупинки дихання так, щоб виходило не більше чотирьох вдихів за хвилину! Плюс вправи в тому, що його можна робити непомітно для оточуючих. Вже буквально через кілька хвилин тяга до зриву зникне! Таким нехитрим способом ми змусимо включитися нашу прифронтальну кору, а значить, повернемо собі здатність себе ж контролювати.

Залежність від солодкого

5. Протистояти спокусі набагато простіше, якщо мати справу з нею якомога рідше .Тому приберіть з дому все солодке. Якщо у вас сім’я, то попросіть її про допомогу! Домовтеся, що все смачненьке буде лежати тільки в певній шафці на кухні, але ніяк не на виду.

6. Ходіть в магазин тільки ситими. Знову ж, вся справа в рівні глюкози і здатності себе контролювати в такі моменти. Голодна людина набагато більш схильний купити те, що зовсім не планувала, а особливо солодке. На голодний шлунок тортики, тістечка і інші «радощі життя» так і ваблять нас.

7. І найголовніше, тренуйте звичку замість солодкого поїсти повноцінну їжу . І ні в якому разі не давайте обіцянку відмовитися від солодкого повністю, такі «прощання назавжди» ми не переносимо і зриваємося ще більше, коли скучимо. Краще перенесіть вживання «солодкої радості» на ранок. Увечері так легше буде домовитися з собою, а вранці вже не так і хочеться!

Можливо, хтось очікував побачити тут якийсь секретний легкий спосіб, а краще чудо-засіб! На жаль, чудес в питаннях фізіології і психології не буває. Перераховані кроки, з іншого боку, комусь можуть здатися дивними або мінімально можливими. Але повірте, саме таке поєднання довело свою ефективність на практиці. Найприємніше – це те, що за рахунок вивіреного складу страв людина не відчуває голод.

Узагальнюючи наведене, хотіла б відзначити: злізти «з цукрової голки» можна! І це не так важко, як здається на перший погляд. Головне, підходити до проблеми системно і спираючись на наукові відомості, що буде ефективно і безпечно для здоров’я. А ще краще боротися із залежністю разом з професіоналами, які все знають, все пояснять, підтримають у важку хвилину зриву і мотивують на майбутнє. Повірте, солодке життя можливе і без солодощів!

Джерело:www.kleo.ru